16 Aralık 2010 Perşembe

Balkabaklı Turta


Bugün erken bitti işim, şaşırtıcı... Ne yapsam, ne yapsam? Dinlenme vakti mi acaba? Yani bir sneakers ve de yanında vanilyalı cappucino... Yeni keşfim vanilyalı cappucino. Kokusu çok cezbedici olmasa da tadı kabul edilebilir, hele de dışarıda buz gibi bir hava varken. Ah ah! Bir de evde olsaydım daha ne isteyebilirdim ki? Ama işe gitmem gerek çıkışta, hastalar beni bekler. Hayat çok zor ya da sanıldığı kadar kolay değil ya da öyle bir şeyler işte, bilemedim şimdi...


Süleymaniye'ye gidesim var bugünlerde ve tabi ki gitmişken kuru fasülyecilere uğramadan da olmaz. En son ne zaman gittiğimi hatırlamıyorum bile, aşağı yukarı 1 sene olmuştur. Süleymaniye deyince kabak tatlısını düşünmemek elde miiii? Impossible! Balkabağı, tahin ve ceviz... Aman Yarabbi, bu ne saadet!

O zaman haftasonu arşivimizi bir karıştıralım, neler çıkacak bakalım.. Çok çalıştım demiştim ya hani, çalıştım doğru, işte ispatı: Balkabaklı turta. Sevgili arkadaşım İbrahim'in yüzündeki hınzır gülümsemeyi görür gibiyim, afiyet olsun cicim.



Haydi yapalım o zaman!


Malzemeler


Hamuru için


  • ½ paket margarin (oda ısısısında)
  • ¼ paket tereyağı (oda ısısısında)

  • ¼ su bardağı sıvı yağ
  • 1 yumurta
  • 3 yemek kaşığı yoğurt
  • 3-1/2 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu


İç harcı için


  • Küçük bir balkabağının yarısı (büyük ise 1/4'ü)

  • 1 su bardağı şeker

  • ½ su bardağı tahin

  • 2 su bardağı ceviz



Üzeri için

  • Pudra şekeri


Yapılışı

  • Margarin, tereyağı, sıvı yağ, yumurta ve yoğurdu derin bir kasenin içinde pürüzsüz bir kıvama gelene kadar çırpın.


  • Ardından kabartma tozu ve unu ilave edip elinize yapışmayan bir hamur elde edene kadar yoğurun (unu 3 seferde ekleyin).


  • Hamurun 1/3 kadarını alüminyum folyoya sararak derin dondurucuya koyun (turtanın üzerine rendelemek için). Kalanını da dinlenmeye bırakın.

  • Kabuğunu soyduğunuz balkabağını ister rendeleyerek ister rondodan geçirerek ufak parçalara bölün.


  • Derin bir tencerede rendelenmiş balkabağını, şekeri, tahini ve cevizi karıştırarak pişirin. ½ su bardağı su da ilave edebilirsiniz.









  • Dinlenmeye bıraktığınız hamuru 25 cm çapında bir cam tepsinin tabanına (turta kalıbınız varsa onu da kullanabilirsiniz) yayın.
  • Hamurun üzerine eşit kalınlıkta olacak şekilde iç harcı yayın.
  • Üst kısma da dondurucuya attığınız hamur parçasını rendeleyin.









  • 200 derecede ısıttığınız fırında yaklaşık 1 saat kadar (üst hamur parçaları kızarana kadar) pişirin.
  • Fırından çıkardığınız turtayı 30 dakika kadar soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra turtayı, pudra şekerini küçük bir çay süzgeci ile eleyerek süsleyin. İstediğiniz şekilde dilimleyerek servis edebilirsiniz.



Guten Appetit :)



1 yorum: