9 Aralık 2010 Perşembe

Tatlı-Tuzlu Yeni Yıl Hazırlığı








Yeni yıl, yeni yıl, yeni yıl…

Yaklaşıyor, neler yapmak lazım acaba? Çok çalışmam lazım çok… Ama bu aralar itiraf etmeliyim ki biraz tembelim. Yoruluyorum ama elimde değil, çalışıyorum ve yoruluyorum, çabuk yorulur oldum. Bir de uykucu. Sevmiyorum uykucu olmayı, toparlanmam gerek acilen. Spora da ara verdim zaten. Aman Allahım, biri beni durdursun!!!

Nilgün geliyor bu akşam yemeğe, yurttaki ranza arkadaşım Nilgün… Çok komik günlerimiz geçti onunla, anlatmakla bitmez. Ne pişirsem ki Nilgün’e? Bilemedim şimdi. Çok fazla vaktim de yok. En iyisi annemin şip-şak tariflerinden bir şeyler yapmak. Süpersin annecik, her zamanki gibi…

Haydi yapalım o zaman!

Pırasalı Kolay Pizza

Malzemeler

Hamuru için

  • 4 kahve fincanı un
  • 1-1/2 kahve fincanı yoğurt
  • Tuz
  • 1 paket kabartma tozu

Harcı için

  • 1 adet pırasa
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Tuz

Sosu için

  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • ½ çay bardağı sıcak su
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • ½ çay kaşığı karabiber
  • Tuz

Üzeri için

  • 75 gr rendelenmiş köy peyniri (kaşar peyniri de kullanabilirsiniz)

Yapılışı

  1. Unu geniş bir kasenin içine koyup ortasını çukur şeklinde açın. Açtığınız çukura yoğurt, tuz ve kabartma tozunu koyup karıştırın.

  1. Elinize yapışmayacak bir hamur elde edene kadar yoğurun. Sonra üzerini örtüp dinlenmeye bırakın.

  1. Pizzanın harcı için pırasaları ince ince halka şeklinde doğrayın.

  1. Teflon tavaya sıvı yağı ve doğranmış pırasaları koyup biraz kavurun. Sonra tuzu da ilave edip pırasalar koyu yeşil bir renk alana kadar kavurmaya devam edin.
  2. Bir kasenin içinde domates salçası, sıcak su ve baharatları pürüzsüz bir hale gelene kadar karıştırın.

  1. Kenarda dinlenmeye bıraktığınız hamuru 25 cm’lik teflon tava çapında pizza şeklinde açın.

  1. Tavayı margarinle yağlayıp açtığınız hamuru yerleştirin.

  1. Hamurun üzerine hazırladığınız domates sosunu sürün ve pırasaları serpin.

  1. En üste de rendelenmiş peyniri serpip 10-15 dakika kısık ateşte pişmeye bırakın.

  1. Tavanın üzerini ısı kaybını önlemek amacı ile bir kapak ile kapatın.

  1. Hamurun altı kızarınca ocağı kapatın. 10 dakika dinlendirdikten sonra servis edebilirsiniz.

Sakızlı Muhallebili İrmik Helvası

İrmik helvası için

Malzemeler

  • 1 su bardağı irmik
  • 1 su bardağı şeker
  • 3 yemek kaşığı tereyağı
  • ½ çay bardağı sıvı yağ
  • 2 su bardağı su
  • 1 su bardağı çekilmiş ceviz

Yapılışı

  1. Tereyağını, sıvı yağ ile birlikte teflon bir tencerede eritin.
  2. Cevizi tencereye koyup biraz kavurun.
  3. Sonra irmiği ekleyin. İrmik kahverengi bir renk alana kadar kavurun.
  4. Ayrı bir tencereye şekeri ve suyu koyun, kaynayana kadar karıştırın. 3 dakika kaynattıktan sonra altını kapatın. (irmiği kavururken bir yandan da şerbeti hazırlayın)
  5. Hazırladığınız şerbeti kavrulmuş irmiğin üzerine dökün ve kısık ateşte pişmeye bırakın.
  6. Helva suyunu çekince altını kapatın. 10 dakika dinlenmesini bekleyin.
  7. Dikdörtgen bir cam tepsiye helvayı dökün ve üzerini düzeltin, soğuması için bir kenara kaldırın.

Muhallebi için

Malzemeler

  • 1 kg süt
  • 1 su bardağı şeker
  • 3 yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı buğday nişastası
  • 1 yemek kaşığı pirinç unu
  • 1 paket vanilya
  • 1 adet damla sakızı
  • 1 yemek kaşığı margarin

Süsleme için

  • ½ su bardağı ceviz

Yapılışı

  1. Sütün yarısını geniş bir tencereye koyun, ocağın altını yakın.
  2. Kalan sütü bir kaseye koyup un, nişasta ve pirinç ununu ekleyip pürüzsüz bir hale gelene kadar çırpın. Ocaktaki süte ilave edin.
  3. Vanilyayı ve damla sakızını da ilave edin ve kaynayana kadar devamlı karıştırın.
  4. Muhallebi kaynadıktan sonra altını kısın ve margarini ekleyin, 5 dakika daha kaynatıp altını kapatın.
  5. Muhallebiyi sıcak sıcak tepsideki irmik helvasının üzerine dökün ve soğumaya bırakın.
  6. Tatlı soğuyunca buzdolabına koyun. Buzdolabında 2 saat kadar beklettikten sonra üzerini cevizle süsleyerek servis edebilirsiniz.

Guten Appetit

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder