12 Ocak 2011 Çarşamba

20 Adımda Böğürtlenli Etimek Tatlısı









Planlarımın, bizzat kendim bozacak olsam bile bozulmasından doğan hoşnutsuzluğuma ve tüm control freakliğime rağmen bugün bunu yapacağım. Yapabilirim, biliyorum. Yapabilirim, yapabilirim, hava da güzel zaten, yapabilirim...

Geçen haftaki düzenlememe göre bugünkü misafirimiz Karapaks olacaktı ama dün akşam izlediğim tiyatro oyunundan sonra bu düzenlemeyi birazcık değiştirmem gerekti. Çünkü oyun bahsedilmeyecek gibi değildi, göz ardı edemezdim, haksızlık olurdu.

'Ölüleri Gömün'

http://www.istdt.gov.tr/turkce/oyunlar/oyun.asp?lngPlayID=327

Sanki tüm replikleri biliyormuşcasına her cümlenin ardından bir tekrarlama isteği ile sıram gelince yerimden fırlamaya hazır, pür dikkat izledim oyunu yaklaşık bir buçuk saat boyunca. Sahne, dekor, müzik, konu, oyuncular tarif edilemeyecek derecede muhteşemdi... Mutlaka izlenmesi gerekenler listesine alınmayı fazlasıyla hak ediyor. Uğur Polat'ın 'Ben Ruhi Bey, Nasılım?' oyunundan sonra ikinci sıramı 'Ölüleri Gömün'e verdim. Tekrarlanabilirliği çok yüksek, en kısa zamanda...

Bu hafta yapacaklarım arasında Pınar Labne Tarif Yarışması için çalışmalarıma başlamak vardı. İlk denememi bu akşam yapmış bulunuyorum. Ama birkaç fikrim daha var. Aralarından birini seçip en kısa zamanda göndereceğim artık.

Pınar Labne paketleri üzerinde tariflerimin yer alması dileğiyle...

Haydi yapalım o zaman!


Malzemeler

  • 12 adet tuzsuz etimek



Şerbeti için

  • 1-1/2 su bardağı toz şeker
  • 2 su bardağı sıcak su
  • 1-2 damla limon suyu


Muhallebi için

  • 1 litre süt

  • 1 su bardağı toz şeker
  • 4 yemek kaşığı un
  • 4 yemek kaşığı mısır nişastası
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 paket vanilya
  • 1 parça damla sakızı


Krema için

  • 1 paket krem şanti
  • 125 ml soğuk süt
  • 1 paket labne peyniri


Jöle için

  • 1 kase böğürtlen
  • 350 ml kırmızı meyve suyu
  • 3 yemek kaşığı şeker
  • 3 yemek kaşığı mısır nişastası


Yapılışı


1. Etimekleri borcam tepsiye dizin.

2. Labne peynirini tel bir süzgeçte iki kat kağıt havlunun üzerine suyunun kaybolması için koyun ve yarım saat sonra ters yüz edin.



3. Şerbet için 1-1/2 su bardağı toz şekeri bir tencereye boşaltıp karamelize edin.

4. Ardından sıcak suyu ilave edin ve şekerin tamamen erimesini bekleyin.

5. Şerbet 1-2 dakika kaynadıktan sonra altını kapatın.

6. Şerbeti soğutmadan etimeklerin üzerine dökün.

7. Etimekler şerbeti çekerken muhallebi yapımına geçebilirsiniz.

8. Şekeri ve sütü geniş bir tencereye boşaltın ve altını yakın.

9. Şeker eriyene kadar un ve nişastayı bir kasede karıştırıp yaklaşık 1 çay bardağı kadar su ile nişasta ve unu çırparak açın. Bu işlem sütün içinde nişastanın topaklanmasını engelleyecektir.



10. Sulandırdığınız karışımı yavaş yavaş ısınmış olan süte ilave edin.

11. Vanilya ve damla sakızını da ilave edip koyulaşana kadar karıştırın.

12. Tereyağını ekleyin.

13. 1-2 dakika kaynattıktan sonra altını kapatın ve 10 dakika kadar karıştırarak soğumasını bekleyin.

14. Sonra muhallebiyi ıslanmış olan etimeklerin üzerine dökün.



15. Tatlıyı soğuması için kaldırın fakat buzdolabına koymayın, dışarıda soğumasını bekleyin.



16. Tatlı soğuduktan sonra 1 çay bardağı süt ile krem şantiyi hazırlayın.

17. Labne peynirini de krem şantinin içine katarak karıştırın ve karışımı tatlının üzerine düzgünce yayın.



18. Böğürtlenleri krem şantinin üzerine dizin.



19. Bir tencerede meyve suyunu, şekeri ve nişastayı karıştırın ve ocağa koyun, koyulaşana kadar jöleyi pişirin.

20. Jöleyi böğürtlenlerin üzerine dökün ve soğuduktan sonra buzdolabına kaldırın.

Tatlınız servise hazır...



Guten Appetit :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder