2 Ocak 2011 Pazar

Ayva Reçeli





Eveeettt, soğuk bir Pazar akşamından merhaba… Küçük çaplı Trakya turumu da yeni yıl itibariyle tamamlayıp evime dönmüş bulunuyorum. Havanın aslında ne kadar soğuk olabileceğini tecrübe etmek çok hoş olmasa da yeni yıla anne-babacığımın ve de Cansutoşumun yanında girmek paha biçilemezdi.


Son kez olarak herkese mutlu yıllaarr!!!


Bu arada 17-20 şubat arasında 9. İstanbul Uluslararası Gastronomi Fuarı var, ilgilenenlere, meraklılarına şimdiden duyurulur. Değişik kategorilerde yarışmalar var, belki katılırsınız, belli mi olur? Ama öncelikle yaş engeline takılmamanız gerek (ben takıldım da).


Kış deyince aklınıza hangi meyve geliyor? Vallahi benim aklıma ayvadan başka meyve gelmiyor. Portakal, mandalina falan tamam ama ayva çok başka. Rengi olsun, kokusu olsun, görünüşü olsun… Şeftali kadar asil bi meyve değil belki ama kış aylarında seftalinin alternatifi olabilir. Yani anlaşıldığı üzere bu akşam ayvalı bi şeyler yapıyoruz. Ama ne? Ayva tatlısı? Hayır. Ayvalı turta? Yok, değil. Ayva reçeli? Acaba? Evet, evet, bu akşam ayva reçeli akşamı…


Haydi yapalım o zaman!




Malzemeler

  • 1 kg ayva
  • 3 su bardağı toz şeker
  • 4 su bardağı su
  • 1/2 adet limon


Yapılışı


1. Derin bir tencerenin içine biraz su koyup yarım limonun suyunu içine sıkın.

2. Ayvaları soyup küp küp doğrayın (isterseniz yarım ay şeklinde de doğrayabilirsiniz) ve tenceredeki limonlu suyun içine atın. Limonlu su tüm doğrama işlemi bitene kadar ayvaların kararmasını engelleyecektir.

3. Doğrama işlemi bitince limonlu suyu dökün ve 3 su bardağı suyu ayvaların üzerine döküp ayvaları, yumuşayana kadar pişirin.

4. Sonra şekeri ilave edin ve karıştırın.

5. Kaynamaya başlayınca altını kısın ve her 5 dakikada bir koyuluğunu kontrol edin (bir kasenin içine koyup hafif soğutursanız reçelin koyuluğu daha iyi anlaşılacaktır).

6. İstediğiniz kıvama geldiğinde ocağın altını kapatın.

7. Reçeli 10 dakika kadar soğuttuktan sonra kavanozlara doldurabilirsiniz fakat tamamıyla soğumadan kavanozların kapaklarını kapatmayın.


Guten Appetit J

1 yorum:

  1. cnm ellerine sağlık... hııım bayılırım bu reçele nefisss :)) farklı bir altarnetif ise, ayvalar rendelenerek yahut daha iri kesilerek te reçelimiz hazırlanabilir... ben rendelenmiş ayva reçeline bayılıyoruuuum :) öpüyorum çooook :)

    YanıtlaSil