17 Şubat 2011 Perşembe

40 Katlı Çıtır Börek






Saadet bir faraziyedir...

Bugün güzel bir gün değil...

Gördüklerim karşısındaki çaresizliğim ve hiçbir şey yapamayışım taşınılacak yük değil... Ama o, bu yükü taşımak zorunda, yıllarca...

Çocukluk hayallerimle dalga geçerken yüzümde oluşan aptal gülümseme onun yüzünde olabilecek mi diye düşünmemek de elde değil. Onun hayalleri var mı?

Farkındasızlığı nereye kadar devam edebilecek bilinmezken gülen yüzü ve parıldayan gözleri onu terk edebilirler mi birgün? Bu terk ediş telaşıyla başa çıkabilir mi minicik yüreği?

Hayata 1-0 yenik başlamışken onun elinden tutmak her şeyin geçmesi ve bitmesi için yeterli mi?

11 yaşındaki halinizi düşünün. 11 yaşında olsanız yeniden ve geçerli bir sebeple üst çenenizin büyük bir kısmını kaybetmek zorunda kalsanız... Böyle bir hastam vardı bugün ve onun karşısında her şeyin nasıl birdenbire anlamsızlaşabildiğini gördüm. Annesinin her gün gördüğünü ben bir gün gördüm.

O yüzden mutlu olun. Mutlu olmak için bir neden, bir sonuç, bir kişi beklemeyin. Olmayacak, olamayacak şeylerin yasını tutmak yerine, olan şeylerle mutlu olun. Yanınızda kim varsa onunla mutlu olun başkasını hayal etmeden. Mutlu olun işte, sadece mutlu olun.

Bir şeyi söylemeden, yapmadan, bitirmeden önce 40 kez düşünmek adına ‘40 Katlı Börek’ yapmak için mutfağa koşmaya var mısınız?

Bugün güzel bir gün değil...

Saadet ise başlı başına bir faraziye...

Haydi yapalım o zaman!


Malzemeler


  • 1 su bardağı süt
  • 1 çay bardağı su

  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 yumurta
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 4 su bardağı un
  • 2 su bardağı nişasta


İç Harcı İçin


  • 1 kase lor peyniri
  • 1 kase böreklik peynir

  • 1 tutam maydonoz
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı biber


Üzeri İçin


  • 3 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ


Yapılışı


1. Karıştırma kabında süt, su, sıvı yağ ve yumurtayı çırpın.

2. Karışımın üzerine 4 su bardağı unu, tuzu ve kabartma tozunu eleyerek ekleyin. Elinize yapışmayan bir hamur elde edene kadar yoğurun. Hamurun üzerini bir bezle örtüp 20 dakika dinlendirin.



3. Hamur hazır olunca ince uzun bir rulo yapın ve bu rulodan ceviz büyüklüğünde 40 tane beze ayırın.



4. Nişasta ile 40 adet bezeyi merdane yardımıyla teker teker tatlı tabağı büyüklüğünde açın. Sonra 20 tanesini üst üste alın ve hepsinden tepsiniz büyüklüğünde bir hamur açın. Diğer 20 adet beze için de aynı işlemi tekrarlayın.




5. Diğer tarafta iç harç için bir kapta lor peynirini, böreklik peyniri, maydonozu ve kırmızı biberi karıştırın.

6. Hazırladığınız hamuru tepsinin dibine yayın. Üzerine iç harcı serpin ve ikinci hamuru yerleştirin.



7. Son olarak da hamurun üstüne sıvı yağ ve yoğurt karışımını güzelce sürün, bıçakla istediğiniz büyüklükte kesin. Susamla süsleme yapabilirsiniz.



8. Önceden ısıtılmış 180 derecedeki fırında pişirin.



Guten Appetit J

1 yorum:

  1. Selincim o kadar acıklı başlamışsın ki bu tarifene, hüzünlü bir börek olsa gerek yedikçe ağlatan, ağladıkça yedirten.

    YanıtlaSil